top of page

tekmovalni  program

UMETNOSTNO KOTALKANJE

solo dance

figures

show

free skating

Umetnostno kotalkanje je športna panoga, ki se je razvila iz umetnostnega drsanja in je temu športu z več vidikov podobna. Različne discipline zahtevajo svojevrstne tehnične elemente, vse pa povezuje umetnost oz. estetika gibanja. Znotraj umetnostnega kotalkanja se prepleta več disciplin:

POSAMEZNIKI (solo)
prosto kotalkanje (free skating)
ples - posamezniki (solo dance)

inline

obvezni liki (figures)
 

PARI (pairs)

športni pari (pairs)

plesni pari (pairs dance)

SKUPINE (groups)

kvarte​ti (quartets; 4 kotalkarji)

male skupine (small groups; 6-12 kotalkarjev)

mladinske skupine (junior groups; 8-16 kotalkarjev)

velike skupine (large groups; 16-30 kotalkarjev)

sinhrono kotalkanje (precision; 16 kotalkarjev)

RA4_6745_edited.jpg
RA6_8780.JPG

V vseh disciplinah tekmujejo tako moški kot ženske, ločeno po spolu, razvrščeni v različne starostne kategorije:

cicibani (tots)

mlajši dečki/deklice (minis)

starejši dečki/deklice (espoire)

kadeti (cadets)

mlajši mladinci/mladinke (youth)

mladinci/mladinke (junior)

člani/članice (senior)

 

V sklopu rekreativnega tekmovalnega sistema ("promotional" kategorije) se tekmuje v istih starostnih skupinah, vendar so obvezni elementi manj zahtevni, tekmovalni programi pa krajši, v primerjavi z rednimi skupinami. V Sloveniji in tujini lahko tekmujejo tudi mlajši, razpisane skupine in elementi pa so interno določene s strani organizatorja.

pairs

Ajda Tavčar Zakrajšek - Sedmak Bressan Trophy 2022

Photo by: Raniero Corbelletti

artistic roller skating

V našem klubu stremimo k vzgajanju vrhunskih tekmovalcev vseh starostnih kategorij v vseh disciplinah. V tekmovalne skupine vpisujemo otroke od 3. leta dalje, treningi pa so prilagojeni starosti in so zasnovani tako, da otroci spoznavajo kotalkarske elemente preko igre. V ospredju je celostni gibalni razvoj otrok, ki je pogoj za hitro napredovanje skozi celotno obdobje odraščanja. Seveda pa starost za pričetek treniranja ni pogoj, pomembna je le volja ter želja po učenju in napredku. Za vsakega tekmovalca se potrudimo, da ga pripeljemo do njegovih lastnih ciljev in treninge temu ustrezno oblikujemo. 

iphone 13.4.2019 145.JPG

Ker je umetnostno kotalkanje individualen šport, za vsakega tekmovalca posebej oblikujemo program, prilagojen njegovim sposobnostim, genetskim predispozicijam ter seveda osebnim željam tekmovalca. Treningi potekajo v manjših skupinah, ki so razdeljene glede na starost ter zahtevnost in je sestavljen iz treh sklopov (ogrevanje, glavni del: učenje tehnike korakov in koreografskih gibanj ter sklepni del), vsak tekmovalec pa trenira po svojem individualnem programu. Za vpis v tekmovalno skupino, kontaktirajte vodstvo kluba.

Tekmovalcem omogočamo tudi individualne in semi-individualne treninge (v paru) s trenerjem po dogovoru. 

bottom of page